Warmtepomp techniek

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp is een apparaat wat in samenwerking met (Hybride/ Bivalent), of in plaats van (all-electric) uw Cv-ketel werkt. Een warmtepomp kan namelijk cv water en warm tapwater verwarmen zonder gas te gebruiken. Een warmtepomp onttrekt namelijk warmte aan de lucht of aan het grondwater en zit dit om in warm cv of warm tap water.

Wilt u weten of uw huidige situatie geschikt is voor een warmtepomp klik dan hier

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp laat relatief koud grondwater of koude lucht stromen langs en koudemiddel wat een laag kookpunt heeft. Hierdoor wordt deze vloeistof gasvormig dit proces noemt men verdampen. Dit koudemiddel moet nu omgezet worden in een gas wat bij een hoge temperatuur pas condenseert zodat het veel warmte af kan geven, door dit gas door een compressor te laten lopen wordt de druk verhoogd en dus ook het kookpunt. Als dit warme koude middel in de buurt komt van het relatief koude cv-water geeft het zijn energie af en koelt het af waardoor het gaat het condenseren. Het proces is dus bijna rond, deze vloeistof heeft namelijk nog steeds een hoog kookpunt en moet dus eerst in druk verlaagd worden voordat het proces opnieuw kan beginnen. dit gebeurt in het expansieventiel.

Het verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen in een warmtepomp vormen de koelkringloop. hierbij wordt gebruik gemaakt van energie wat onbeperkt en gratis aanwezig is. Dit geldt echter alleen maar voor het koudemiddel dat rond stroomt en niet voor de arbeid. Aan het systeem wordt immers door de compressor energie gebruikt en de warmte wordt van de verdamper naar de condensor verplaatst. Bovendien ontstaat er ook nog extra warmte, geluid en ook infraroodstraling. Die bijproducten zijn ongewenst en daarom noemt men ze verlies. deze invloeden bepalen je rendement en dus ook je COP.

COP staat voor Coëfficiënt of Performance. De COP is een belangrijk kengetal voor het rendement van warmtepompen. De COP geeft de verhouding aan tussen de verkregen bruikbare warmte en de aandrijfenergie.