Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden. Rookmelders zijn een essentieel onderdeel van de brandveiligheid in je huis. Door ze strategisch te plaatsen, regelmatig te onderhouden en goed te testen, verhoog je de kans op vroegtijdige waarschuwing bij een brandincident. Investeer in rookmelders en neem de nodige maatregelen om de veiligheid van je huis en dierbaren te waarborgen.

 

Nog niet gedaan? Wel doen! Rookmelders redden écht levens.

Medewerkers

Op welke plek in de ruimte plaats ik mijn rookmelders?
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Zorg ervoor dat er minstens één rookmelder is geïnstalleerd in de buurt van slaapkamers, zodat je ’s nachts ook gewaarschuwd wordt. Daarnaast is het verstandig om rookmelders te plaatsen in de buurt van potentiële brandgevaarlijke apparaten zoals de keuken of open haard.

Wat is een goede rookmelder?
We adviseren je een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij en een 10-jarige levensduur. Dan hoef je de batterij van de rookmelder de komende 10 jaar niet te vervangen! De rookmelders hebben ook een levensduur van 10 jaar, dus na die tijd vervang je heel eenvoudig de gehele rookmelder. Rookmelders met batterijen die je elk jaar moet vervangen, lijken goedkoop in aanschaf maar daar komt gemiddeld nog €20,- bij op (9 jaar x 1 of 2 nieuwe batterijen). Daar komt bij dat je er elk jaar aan moet denken om de batterijen tijdig te vervangen. Dat maakt ze minder aantrekkelijk en betrouwbaar en vaak ook duurder dan eerst gedacht. Wij adviseren daarom rookmelders te kopen met batterijen die 10 jaar meegaan. Wil je het helemaal goed doen, koop dan rookmelders die je onderling met elkaar kunt koppelen, zodat ze allemaal afgaan als de eerste begint te piepen bij brand